pondělí 14. prosince 2015

Džala néti

Voda k džala néti může být teplá i studená, vždy ale lehce osolená. Pro metodu džala néti je vhodné používat i vodu chladnou i teplou. Záleží vždy na zvyku a. S příchodem chladných podzimních dnů a velkých teplotních rozdílů je vhodné pravidelně praktikovat jógové néti – výplach nosu.


Táto očista nosa sa v joge označuje ako džala néti a patrí medzi tzv. Je to čistiaca technika, ktorú jogíni v Indii používajú už niekoľko tisíc rokov a dnes sa dostala do povedomia aj medzi tých, ktorí trpia alergiami, častými zápalmi dutín, či sezónnymi prechladnutiami.

První skupinou jsou techniky néti. Džala néti - jogová nosná sprcha. Je to oblast, která s každým nádechem vchází do přímého kontaktu s vnějším prostředím.


Pokud je sliznice v pořádku a plně funkční, rovněž imunitní systém v daném místě pracuje dobře a účinně nás chrání před původci řady. Očista nosu Neti je vynikající a výborně promyšlená technika. Kdo trochu zná jógu, ví, že jogíni vedle různých cvičení používají celou řadu očistných technik, které mohou být velmi prospěšné i nejogínům. Pokud pracujete v prašném prostředí, můžete proplach provádět i při večerní očistě. Neexistuje žádná kontraindikace, která by džala néti zakazovala.


Při zánětu nosohltanu, nebo v případě, že.

Cvičení džala néti pročistí a otuží nosní sliznice, takže budou pružně reagovat na změny počasí i na mikrobiální vlivy. Pomůcky na provádění džala nétí lze dnes už běžně koupit nejen v lékárně. A tak se stále častěji setkávám s jógovými nadšenci, kteří kvůli nedodržování všech pravidel a neznalosti kontraindikací mají při provádění džala nétí potíže. V tomto článku se snažím upozornit právě na problémy, se kterými.


Hlavním orgánem, kterým můžeme přijímat energii je nos. Jeho nedostatečná činnost vyvolává těžké fyzické potíže. Tvrdíme-li že vzduch je naší hlavní výživou, pak k tomu. Pomáha aj pri nachladnutí, nádche, keď sa púšťa krv z nosu a zastavuje padanie a šedivenie vlasov. Táto technika sa doporučuje aj ľudom, ktorí majú peľovú alergiu.


Jelikož Indie je čajová země, bylo nasnadě použít konvičku. Věříme, že první konvičky sloužily jak na čaj, tak na očistu nosu. Netrvalo dlouho a vznikla džala néti , nosní konvička. Opatrní by mali byť tí, ktorí trpia častým krvácaním z nosa, mali nejaký úraz spojený s touto oblasťou, majú akútny zápal dutín alebo stredného ucha.


Inak môže džala néti vykonávať každý, dokonca aj deti za predpokladu, že sa už dokážu poriadne vysmrkať. V tradičnej jogovej praxi sa miesto vody zvykne občas použiť aj mlieko, mlieko s prepusteným maslom ghí, alebo urea. Nos sa môže prepláchnuť aj tak, že voda sa ústami nasaje, vykloktá a vydýchne nosom (tzv. sítkarma néti ). Praktikuojant nosytė užsigrūdina, būna švari ir funkcionuoja taip kaip ir turėtų funkcionuoti.


Jsme nadšení běžci a zajímá nás vše, co s běháním souvisí.

Věnujeme se v něm tréninku, zdravému životnímu stylu, výživě, výbavě a podporujeme všechny ty, kteří si to za svoji tvrdou práci zaslouží. Proto děláme web a časopis Běhej srdcem. Pokud s džála néti začnete svůj den, vstoupíte do něj s čistou hlavou (i nosem) a budete se cítit skvěle. Mezi začátečnické potíže může patřit štípání a nepříjemný tlak v dutinách, což je nejčastěji zapříčiněno špatnou koncentrací soli (je jí moc nebo málo). Při přílišném záklonu hlavy, může voda.


Designová konvička Mangala je vyrobena z červeného plastu. Objem konvičky je 2ml, rozměry 13. Balení obsahuje konvičku a víčko.


Kromě efektivního léčení nemocí nosních dutin a taktéž kašle, džala néti pomáhá v boji s šeroslepostí, uvoluje bolesti očí a vylepšuje kalný zrak - oči také dostávají jas a třpyt. Zvládnete-li džala néti a naučíte-li se tak zvaný úplný jógický dech, pak energetický dopad jógických cvičení bude mnohem účinnější než v případě nekontrolovaného dýchání. Keď zanedbáme minoritné látky, ktoré morská voda obsahuje, tak sa jedná predovšetkým o NaCl vo vode Účinnou látkou je tam tak či tak soľ.


Konvičku naplňte převařenou nebo odstátou vodou, která má přibližně tělesnou teplotu. Tato šňůrka se pomalinku sune do jedné nosní dírky až její konec vytáhneme ústy ven. Každou rukou držíme jeden konec a několikrát pomalu taháme šňůrku tam a zpět.


Tato metoda je důkladnější než výše popsaná džala néti , je ale složitější a měla by být nacvičována pouze pod odborným dozorem. Kto pozná jógu, vie, že jogíni popri rôznych cvičeniach používajú celú radu očistných techník, ktoré môžu byť veľmi prospešné aj nejogínom.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky