čtvrtek 3. prosince 2015

Švestková povidla recept

Tento recept je nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Loni mi přišel mailem, udělala jsem povidla na zkoušku ze dávek, jsou výborná na chuť, nekazí se a litovala jsem jediného, že jich. Omyté, vypeckované švestky smícháme s cukrem a octem a necháme do druhého dne odležet. Druhého dne dáme švestky vařit asi na 5-hodiny.


Dále budeme potřebovat krupicový cukr a citronovou šťávu (případně ocet). Cukr používáme podle libosti.

Chci se jen pochlubit - mám po babičce kameninový děrovaný hrnec přímo na povidla , zůstanou v něm jenom pecky. Vařím už přes let (a myslím, že dobře), ale celý život se člověk učí a často nacházím novou inspiraci. Když se večer zatopilo do kamen, povidla se vařila 1-hodiny a zase nechala vychladnout. Připravit švestková povidla doma není složité, takže máme-li dostatek švestek, nic nám nebrání udělat si švestková povidla jako čistý, „eček“ prostý produkt.


Postupovat lze podle našeho návodu. A nakonec přidáváme recept na švestková povidla v troubě. Na Labužníku jsem nenašla povidla vařená pouze ze švestek, bez přídavku cukru a octa. Je zde i exemplář používající želírovací cukr – to ale snad už nejsou povidla , nýbrž jakási švestková slaďoučká pomazánka.


Nic proti tomu, ale povidla mají být pikantně navinulé chuti, sladkokyselá, vhodná i pod maso a do omáček.

Když připravujete tak tradiční věc, jako jsou švestková povidla , nemá cenu vymýšlet inovace. Nejlepší jsou recepty, podle kterých švestky na kachlových kamnech vařily naše babičky – jednoduše a poctivě. Výborná do buchet, koláčů i knedlíků.


Mám obdobný recept , jen je tam navíc, že se kastrol vymaže olejem. Recept na domácí švestková povidla. Byla jsem sama překvapená, když jsem povidla vyklopila do mísy, abych je rozmixovala (nemám ponorný mixér), jak byl hrnec čistý, jako bych v něm snad nic nevařila - a nakonec, opravdu jsem to nemíchala, i když jsem měla obavy, jak to dopadne. Podle tradičních receptů se v rodinách připravují již dlouhá staletí.


Obliba jejich chuti a všestranné použití s léty rozhodně neztrácí na intenzitě. Někdo přidává cukr, jiný vsadí spíše na. Vynikající švestková povidla , kterou máte připravenou téměř bez práce. Nemusíte stát při sporáku, neustále míchat, aby se vám náhodou něco nepřipálilo. Existují již recepty, které vám usnadní práci.


Vždyť řekněme si pravdu, ještě za časů našich mladých jak jsme vařívaly povidla. Velký hrnec před domem. Vyberte si recept na švestková povidla a připravte si chutný a výjimečný švestková povidla pokrm, lahůdku nebo nápoj.


Pro váš skvělý chuťový zážitek jsme zde vybrali pouze ty nejlepší švestková povidla ! Načerpejte inspiraci pro přípravu, postup a zpracování v naší databázi s. Už jsem je vařila vícekrát, zásoby z minulého roku se minuly a nyní přišel znovu čas na výrobu této sladké pochoutky, kterou plním domácí buchty, pirohy, jen tak si je zvyknu i natřít na chlebíček. Do l vody dáme vařit předem oprané švestky, kompotované švestky, švestková povidla.

Přidáme kousíček celé skořice, hřebíček, sůl, cukr, kousíček citr. Když jsou sušené švestky měkké, zahustíme švestkový vývar máslovou jíškou, přidáme vývar z uzeného masa, šťávu z citrónu a znovu povaříme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky