pondělí 4. listopadu 2019

Příkon notebooku

Příkon notebooku

Energetickou náročnost notebooku ovlivňuje také typ procesoru (například Pentium III má špičkovou spotřebu cca W, zatímco Pentium D asi 1W). Komplexní, podrobné a objektivní recenze notebooků, často první v ČR. Produkty na testy od všech významných výrobců.


Příkon notebooku

Ten údaj by měl bejt v doumentaci. A teď jak z toho udělat watthodiny. Když vezmu takovej zlatej střed 50W tak každá hodina provozu znamená Wh (watthodin) spotřeby.


Za hodin to je jedna. Příkon notebooku jsem naměřil 21W. Při dobíjení naopak o 10W stoupl. S WiFi jsem experimentoval, už dříve při provozu na baterii. Poznámka k bezpečnostnímu varování VAROVÁNÍ!


Abyste snížili riziko úrazů způsobených teplem nebo riziko přehřátí počítače, nepokládejte si po čítač na klín a neblokujte v ětrací otvory. Na notebooku nebo uvnitř něj se může shromažďovat prach, špína, srst domácích mazlíčků a jiné nečistoty, které mohou způsobit škrábance nebo přehřívání. Odstraňováním nashromážděných potencionálních nečistot lze životnost notebooku prodloužit. Svůj notebook pravidelně čistěte. Typický domácí počítač je v dnešní době vybaven čtyřjádrovým procesorem s frekvencí okolo až GHz, operační pamětí o velikosti GB, 500GB pevným diskem, vypalovací mechanikou a samostatnou grafickou kartou.


Taková sestava spotřebuje při běžné práci až W. Adaptér pro notebooky, konektorů pro široké spectrum značek, příkon 90W 6Kč Trust Primo univerzální pro notebooky, 90W. Napájecí adaptér 8Kč Apple MagSafe Power - 45W, pro MacBook Air. Spotřeba elektrické energie je jedním z hlavních kritérií při výběru ledničky nebo pračky. V souvislosti s koupí počítače se ale o otázku napájení zajímá jen málokdo.


Přitom volba vhodné sestavy může ušetřit i několik tisícikorun ročně. Moderní počítače totiž spotřebují méně elektřiny než obyčejná žárovka. U spotřebičů se udává příkon.


Je to součin napětí x proud. Na televizi i na ntb bude vyražený. Wh je jednotka energie. Při proudu 3A oproti 1A bude počet otáček 3x větší. Ano, jádro jsem si kompiloval sám.


Příkon notebooku

Při vypnutí displaye se snížil ještě o osm wattů. ACPI v něm zaškrtnuté mám, všechno jede jak má, až na to present rate. Poctivě si čtu nápovědu přímo u jednotlivých věcí v jádře, ale nenašel sjem o present rate ani ň. Většina moderních notebooků používá displej s aktivní maticí.


Novější notebooky mají širokoúhlý IPS displej. Někdy se používá dotyková obrazovka. Napětí (V) se musí shodovat s napětím na notebooku , jinak dojde k poškození.


Proud (A) měly by mít stejnou hodnotu nebo vyšší. Vyšší hodnota zaručuje rychlejší dobíjení. Tak bych asi zapojil jen ten spotřebič co mne zajímá asi na hodinu, dělal bych na tom obvyklou práci a pak bych odečetl na elektroměru (popř. na nějakém udělátku co měří spotřebu) jaký příkon za tu hodinu do počítače natekl.


Ampérmetru zvlášť digitálnímu bych moc nevěřil.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky